Skåpet Tage

Skåpet Tage är förskolorna och skolornas kompis. Tage hjälper vårdnadshavare att på ett enkelt och miljövänligt sätt byta kläder med varandra. Tage är givmild, han minskar avfallet och han hjälper till att spara pengar.

Idén är både enkel och miljövänlig. I skåpet Tage kan vårnadshavare lämna kläder och skor som deras barn inte behöver längre och ta med sig kläder som andra vårdnadshavare har lämnat i skåpet och som deras barn inte har användning för längre. Du behöver inte lämna kläder för att få ta kläder.

Så här enkelt är det att skaffa skåpet Tage

  • Skaffa ett skåp eller en hylla. Placera gärna skåpet på en plats som är lättillgänglig, men ändå inte i en alltför öppen miljö. En del kan tycka att det känns obekvämt att ta kläder ur skåpet om andra ser.
  • Ladda ned Tage-affischerna och sätt på skåpet eller involverar ni barnen och gör Tage mer personlig! Låt exempelvis barnen måla en skylt med texten ”Skåpet Tage” som ni kan sätta högst upp på skåpet, eller varför inte måla ett par stora ögon eller ett par skor att sätta på skåpsluckorna.
  • Informera föräldrar om att Tage flyttat in.

Det är bra att utse en i personalen som är särskilt ansvarig för skåpet. Tage sköter sig mestadels själv, men någon behöver sköta dessa tre uppgifter:

  1. Informera personal och föräldrar om att skåpet finns och hur det fungerar.
  2. Hålla koll så att det inte är stökigt i skåpet.
  3. Rensa bort sådant som legat kvar under lång tid, antingen skänks det bort eller används på annat sätt.
Kläder som är upphängda på en lina

När vi återanvänder kläder behöver vi inte tillverka lika mycket nya kläder, då sparar vi på jordens resurser. Att återanvända innebär även att vi minskar mängden sopor, att vi sparar pengar och att vi minskar risken för att kläderna som redan tvättats och använts innehåller kemikalier.

Affisch Skåpet TaGe (pdf) keyboard_arrow_right
Pil höger (pdf) keyboard_arrow_right
Pil vänster (pdf) keyboard_arrow_right

Vill du boka ett studiebesök?

Vi kommer gärna ut och håller i ett studiebesök. Vi anpassar besöket efter vilka ni är och vad ni har för mål med besöket.
Boka studiebesökkeyboard_arrow_right

Följ våra Sopsamlarmonster på Sociala medier

Facebook
Instagram