Bild på secondhand shoppade saker

Vad innebär återanvända?

Att återanvända produkter är steget bättre än återvinning då vi kan laga, skänka bort eller sälja saker vi inte längre har behov utav.
Att handla second hand och begagnat är riktigt bra för miljön eftersom vi inte behöver ta några nya resurser från jorden utan gör det mesta av det vi redan tagit. Det finns andra exempel på återanvändning, som att låna böcker på biblioteket, hyra eller låna saker istället för att köpa egna.

Bild på avfallstrappans steg Återanvända

Vi återanvänder varje dag. Varje gång vi använder en sak mer än en gång så återanvänder vi. När vi tar på oss en tröja vi har använt tidigare, när vi kör med bilen som vi har kört med varje dag i flera år och när vi äter på samma tallrik som vi gjorde dagen innan, då återanvänder vi. När vi återanvänder vår tröja behöver vi inte tillverka lika många nya tröjor, då sparar vi på jordens resurser.
Förr var vi ännu bättre på att återanvända, vi ärvde kläder från äldre syskon, om kläder gick sönder lagades dem med lappar, nål och tråd. Möbler ärvdes från generation till generation och leksaker lagades till dess de inte gick att leka med dem mer. Vi har blivit mycket sämre på att återanvända, vi kastar saker som går sönder utan att försöka laga dem. Ibland kastar vi till och med saker som är hela och fungerar för att vi har tröttnat på dem.

Men, vi börjar bli bättre på återanvändning igen. Blocket och tradera är populära sidor där vi kan köpa kläder och saker som andra har tröttnat på. På Instagram och bloggar har "bloppisar" (blogg-loppis) blivit inne, de funkar som en loppis online. Vi ser även initiativ där grannar går ihop och köper t.ex. en gräsklippare tillsammans. Vi behöver inte klippa gräset varje dag utan vi kan turas om i kvarteret. Förhoppningsvis kan vi fortsätta bli bättre och bättre på att återanvända.

Hur återanvänder vi?

  • Köp begagnade saker.
  • Reparera saker som har gått sönder.
  • Lämna saker du inte behöver till second hand, eller sälj dem.
  • Byt saker med varandra.
  • Gör matlåda av rester.
  • Hitta nya användningsområde för gamla saker.

Visste du att...

...genom att köpa kläder på second hand kan vi spara upp till 97% av den energi som skulle ha använts för att göra nya kläder. Att återanvända saker innebär dessutom att vi sparar vatten och metaller, och undviker spridning av miljöskadliga kemikalier.

Statistikruta

Totalt slänger vi cirka 70 kg matavfall per person och år. Ungefär 19 kg av den mat vi slänger skulle vi faktiskt ha kunnat äta upp. Det innebär att vi slänger nästan en tredjedel mat, cirka 30%, helt i onödan!

Ladda ner faktablad

Faktablad - Återanvända (pdf) keyboard_arrow_right

Senast uppdaterad: