Kläder som är upphängda på en klädstång

En t-shirts livscykel

I Sverige köper vi i genomsnitt drygt 13 kg nya kläder och textilier per person och år. Det är mycket textil och många fler plagg än vad som behövs. Nästan en tredjedel av det som köps används inte och i genomsnitt slängs åtta kilo textil per person och år i soporna trots att en stor del av dessa kläder skulle kunna användas längre.

  1. Bomull odlas i bland annat Uzbekistan, Pakistan och Mali, där det är torrt vilket kräver mycket vatten, bekämpningsmedel och energikrävande konstgödsel. Konstgödseln förstör miljön om den sprids i naturen då det inte bryts ner.
  2. Bomull plockas och rensas (många gånger för hand) vilket oftast medför hälsorisker för arbetarna, låga löner och långa arbetsdagar.
  3. Transporteras till spinneri i Indonesien.
  4. Tvättning och färgning med kemikalier som kan skada miljön i det land där kläderna tillverkas och innebär en risk för de som arbetar.
  5. Transporteras till Colombia.
  6. Dras till färdigt bomullsgarn. I dessa länder är det är inte ovanligt med barnarbete, långa arbetsdagar, dåliga löner, hälsoskadliga kemikalier och farliga arbetsmiljöer.
  7. Transporteras till Bangladesh.
  8. Vävs till tyg. Även här är det inte ovanligt med barnarbete, långa arbetsdagar, dåliga löner, hälsoskadliga kemikalier och farliga arbetsmiljöer.
  9. Transporteras till nästa fabrik i Bangladesh eller Colombia.
  10. Tyget skärs och sys till t-shirt. Återkommer med att det är inte ovanligt med barnarbete, långa arbetsdagar, dåliga löner, hälso-skadliga kemikalier och farliga arbetsmiljöer.
  11. Skeppas till Europa.
  12. Transporteras med tåg och lastbil till grossist.
  13. Grossist transporterar till affär.
  14. Kund köper t-shirten.
Bild på en t-shirts livscykel
Plansch - T-shirt (pdf) keyboard_arrow_right

Senast uppdaterad: